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Abstract: 

The crushing of asbestos-cement pipe, Category II nonfriable ACM, would cause the 
material to become regulated ACM (RACM) and would be subject to sections 61.145 and 
61.150. The backfilling and burial of crushed A/C pipe in place would cause these locations 
to be considered active disposal sites and subject to section 61.154. If no additional 
asbestos waste is buried at that location within a year, the site would become an inactive 
site subject to 61.151(e) and 61.154(h). If the pipe is not crumbled, pulverized, or reduced 
to powder, it would not be subject to the NESHAP. Pumping grout into the buried lines 
would not cause the pipe to become RACM. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


Office of

Air and Radiation 


JUL 17 1991


Mr. Joseph L. Perez

Utilities Engineer

Utility Services Department

Board of County Commissioners

901 S.E. Prineville Street

Port St. Lucie, Florida 34983


Dear Mr. Perez:


This is in response to your May 15, 1991 letter to

Mr. Jim Kwiat of EPA's Office of Toxic Substances. Your letter was forwarded to the 

Stationary Source Compliance Division since it is our office that provides clarifications on 

the Asbestos National Emission Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP). 


In your letter you inquired whether the crushing of excavated asbestos cement pipe in place 

with mechanical equipment and backfilling and burying of the crushed pipe would be 

acceptable by EPA. 


In the revised Asbestos NESHAP, promulgated on November 20, 1990, EPA defined two 

categories of nonfriable asbestos-containing material (ACM): Category I nonfriable ACM 

and Category II nonfriable ACM. As defined in 40 CFR Section 61.141, "Category I 

nonfriable ACM" means asbestos-containing packings, gaskets, resilient floor covering and 

asphalt roofing products containing more than 1 percent asbestos determined using the 

methods specified in Appendix A, Subpart F, 40 CFR Part 763, Section 1, Polarized Light 

Microscopy. Category II nonfriable ACM means any material, excluding Category I 

nonfriable ACM, containing more than 1 percent asbestos as determined using the methods 

[cited above] that when dry cannot be crumbled, pulverized or reduced to powder by hand 

pressure." 


EPA considers asbestos cement pipe to be a "facility

component" (as defined in 40 CFR S 61.141) of the facility which owns or utilizes the pipe. 

In addition, EPA considers asbestos cement pipe to be Category II nonfriable asbestos­

containing material. 


This material will become "regulated asbestos-containing material" (RACM), as defined in 

40 CFR .61.141, when it becomes "friable asbestos material" or when it "has a high 

probability of becoming or has become crumbled, pulverized or reduced to powder by the 

forces expected to act on the material during the course of demolition or renovation 

operations regulated by [40 CFR Part 61 Subpart M]." Consequently, the crushing of 

asbestos cement pipe with mechanical equipment would cause this material to become 

RACM. The demolition and renovation provisions in 40 CFR .61.145 and the waste disposal 

provisions in 40 CFR .61.150 would apply to asbestos cement pipe where the pipe is 

considered RACM, and the amount of pipe being removed and crushed is at least 260 

linear feet for a single renovation project or during a calendar year for individual 

nonscheduled operations. 


The backfilling and burial of the crushed asbestos cement pipe in place would cause these 

locations to be considered active waste disposal sites and therefore subject to the 

requirements in Section 61.154. Furthermore, if no additional asbestos-containing waste 

material is buried at that location for a year, the site would become an inactive waste 

disposal site subject to the requirements of Section 61.151(e) and Section 61.154(h). 

Consequently, the owner of the land would be required to comply with the requirements for 

active and inactive waste disposal sites discussed above. 


In order to avoid the creation of a waste disposal site

which is subject to the Asbestos NESHAP, the owners or operators of the pipe may want to 

consider other options for dealing with the abandoned pipe. If the pipe is left in place or 

removed in such a way that it is not crumbled, pulverized or reduced to powder, it would not 

be subject to the NESHAP. If the pipe must be crushed, the owners or operators of the pipe 

can avoid creating an active waste disposal site by removing the pipe from the site and 

transporting it as asbestos waste material, in accordance with Section 61.150, to a landfill 

which accepts asbestos waste material. 


You also described an alternative method involving the

pumping of grout into the buried lines which are no longer in service. The pumping of grout 

into buried lines is not a process which, in and of itself, would cause asbestos cement pipe 

to become RACM, as discussed above. However, both the present condition of the pipe 

and the method used to take the pipe out of service should also be considered to determine 

the applicability of the Asbestos NESHAP. 


This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement, the Emission 

Standards Division of the Office of Air Quality Planning and Standards and Region IV. If you 

have any questions, please contact Scott Throwe of my staff at (703) 308-8699. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards


cc: Sims Roy, ESD (MD-13)

Charles Garlow, OE (LE-134A)

Omayra Salgado, SSCD (EN-341W)

Tom Ripp, SSCD (EN-341W)

Jim Kwiat, OTS (TS-794)

Regional Asbestos NESHAP Coordinators



